FMS - Functional Movement Screen

FMS (Functional Movement Screen) je metoda nastala 1995.godine, ali je tek u poslednjih nekoliko godina postala nezaobilazno sredstvo u fizičkoj pripremi profesionalnih sportista, ali i rekreativaca.

Koristi se za prepoznavanje ograničenja ili asimetrijetela u sedam fundamentalnih obrazaca pokreta koji su ključni za funkcionalni kvalitet kretanja kod pojedinaca. Ovi obrasci dizajnirani su da procenjuju sposobnost lokomotormog aparata,najviše kroz stabilnost (odupiranje neželjenim silama, kao i sposobnost kontrole sile i snage) i mobilnost (odgovarajući opseg pokreta u nekom zglobu).

Uočavaju se svaka odstupanja u odnosu na pravilno izvođenje vežbe koju karakteriše ravnoteža, brzina, usklađenost pokreta praćeno što manjim utroškom energije. Osnovna zamisao na kojoj se FMS zasniva je pretpostavka da svaki mišić i zglobni sistem moraju obavljati svoju funkciju da bi telo imalo visok nivo funkcionalnosti. Takvim testiranjem možemo doći do informacija o asimetrijama i limitacijama što je od velike važnosti za programiranje treninga.

Imamo sedam testova:

  1. Čučanj sa štapom iznad glave (Deep Squat)
  2. Prelaz preko prepreke (Hurdle Step)
  3. Iskorak (In-Line Lunge)
  4. Mobilnost ramena (Shoulder Mobility)
  5. Podizanje ispružene noge (Active Straight Leg Raise)
  6. Sklek (Trunk Stability Push Up)
  7. Rotaciona stabilnost (Rotary Stability)
Takođe postoje i tri clearing testa, nakon shoulder mobility, trunk stability push up, i rotary stability testova, da se uverimo da nema bola koji se eventualno nisu javili na tim testovima.

Ocenjivanje se vrši ocenama od 0 do 3.

 3 - Test izveden bez ikakvih kompenzacija

 2 - Uz određene kompenzacije

 1 - Ne može da se izvede čak ni uz kompenzacije

 0 - Javio se bol u bilo kom delu testa

fms functional movement screen beograd