Krvna plazma

Krvna plazma ili PRP (Platelet Rich Plasma) je savremena metoda lečenja povreda. Plazma bogata trombocitima je krvna plazma sа koncentrovanim trombocitima i drugim faktorima rasta. Koncentrovani trombociti (PRP) sadrže velike rezervoare bioaktivnih proteina uključujući faktore rasta koji su od vitalnog značaja da pokrenu i ubrzaju oporavak tkiva i regeneraciju.

Plazma obogaćena trombocitima se dobija iz sopstvene krvi ( tečnosti izuzetno bogate kvnim pločicama – trombocitima). Trombociti su ćelije krvi koje u sebi sadrže visoke koncetracije belančevina koji se nazivaju faktorima rasta. Faktori rasta deluju na matične ćelije tkiva, u različitim fazama razvoja, ubrzavaju njihov rast i višestruko umnožavaju ćelijsku populaciju. Na ovaj način faktori rasta podstiču reparaciju i zarastanje tetiva, ligamenata i hrskavice. Od izuzetne važnosti je što su faktori rasta dobijeni iz sopstvene krvi, tako da njihovom primenom ne dolazi do autoimune reakcije organizma.

Nakon aplikacije PRP-a u tkivu započinje proces migracije trombocita ka mestu povrede koje trombociti prepoznaju uz pomoć zapaljenskih markera. Postojanje lokalnog zapaljenskog procesa je neophodno za aktivaciju trombocita i otpuštanja faktora rasta.

Za pripremu PRP-a je potrebna mala količina krvi koja se uzima iz vene posebnim setom. Dupli špric se stavlja u centrifugu, gde se nakon kratkog vremena na određenom broju obrtaja centrifugom izdvoji krvna plazma bogata trombocitima od ostalih krvnih produkata. Tako izdvojena plazma bogata visokom koncentracijom trombocita se aplikuje u oštećenu regiju.

Krvna plazma ili PRP je dala odlične rezultate i indikovana je kod sledećih stanja:

Kontraindikacije:

  • poremećaji trombocita
  • septikemija ili groznica
  • kožne infekcije u oblasti u koje treba da se ubrizgava krvna plazma
  • anemija
  • malignitet (hematološki ili koštani).